מבצע חורף - הנחות על מבחר ספרים, כעת באזור המבצעים.
עותקים אחרונים
>חשיבה ודיבור
מידע נוסף
מו"ל:
שנה:
2006
דאנאקוד:
45-231046
ISBN:
965-493-270-9
עמודים:
372
שפה:
משקל:
540 גר'
כריכה:
רכה
תקציר
עבודותיו ורעיונותיו של לב סמיונוביץ' ויגוטסקי (1896--1934), איש אשכולות שנודע בעיקר כפסיכולוג, כובשות בשנים האחרונות מקום רב השפעה בפסיכולוגיה ובחינוך, למרות שנכתבו לפני שנים רבות. חשיבות משנתו התרבותית--היסטורית הולכת ומתבררת, דווקא משום שכמה גישות פסיכולוגיות מובילות במאה העשרים לא התייחסו לקשר החיוני בין ההתפתחות השכלית של הילד לבין סביבתו התרבותית והאוריינות ולתפקיד של תהליך הלמידה המתוּוך על ידי מבוגרים.

הספר חשיבה ודיבור, שפורסם ברוסית ב-1934 לאחר מות מחברו ותורגם לראשונה לאנגלית ב-1962, מתורגם כיום ליותר מעשרים שפות. בתרגום שלפנינו, מן המקור הרוסי המלא, נעשה ניסיון לדייק לא רק בתוכן, אלא גם לשמור על סגנון החשיבה המיוחד של המחבר.

ויגוטסקי מבקר בספר בחריפות את תורתו של הפסיכולוג השוויצרי ז'אן פיאז'ה. במהדורה העברית מובאת תשובתו של פיאז'ה לדברי הביקורת, שנכתבה כשלושים שנה מאוחר יותר. מאמר של ויגוטסקי על רב-לשוניות בילדות - נושא בעל חשיבות רבה במציאות הישראלית – נוסף אף הוא למהדורה העברית.

הספר כולל הקדמה - חידת ויגוטסקי - מאת ד"ר בלה קוטיק-פרידגוט העורכת המדעית של המהדורה העברית. המחברת מסבירה בה תרומת רעיונותיו של ויגוטסקי לחינוך כיום. ההקדמה מזמנת גם היכרות עם תולדות חייו הקצרים ומעשיו הרבים ומגוונים של ויגוטסקי האדם והמדען ועם הקשר שלו ליהדות.
ביקורות ועוד

"העבודה הזאת, יצירתו הידועה ביותר של ויגוטסקי, פורסמה לראשונה בשנת 1934, והיא תורגמה לאנגלית בשנת 1962. ואכן, הגיע הזמן שמפעל מחקרי-הגותי חשוב זה ימצא סוף סוף את מקומו גם בשפה העברית. כך יוכל מעגל הקוראים להתרחב ולהיחשף להשקפותיו של ויגוטסקי על העברה תרבותית, על שורשי החשיבה והדיבור, על התפתות המושגים: מחשבה ומילה, על תפקודים מנטליים גבוהים ועל התפתחות הילד. על אלה אומר ברונר, שהם מתגבשים לכלל תורת חינוך שלמה. כיום ניתן לזהות גישה חינוכית זו כחברתית-קונסטרוקטיביסטית. בנוסף לכך מציג הספר את ביקורתו של ויגוטסקי על פיאז 'ה, ביקורת שנודעה לפיאז'ה באיחור של עשרים ושמונה שנים [...] התרגום של רחל גילבאום ועריכת הלשון של דנה רייך מצטיינים בשפה קולחת ומקצועית."דפים, כתב עת לעיון ולמחקר בחינוך 
המלצה באתר נוריתה, מאת: עידן וייסמן, אפריל 2009