>אוסף תעודות ארמיות, עבריות ונבטיות ממדבר יהודה וחומר קרוב
מידע נוסף
מו"ל:
בשיתוף:
  • המרכז לחקר תולדות ישראל ע"ש בן-ציון דינור
שנה:
2000
דאנאקוד:
45-800333
ISBN:
965-350-083-X
משקל:
5000 גר'
כריכה:
רכה

אוסף תעודות ארמיות, עבריות ונבטיות ממדבר יהודה וחומר קרוב

שני כרכים - התעודות (א') ופליאוגרפיה וקונקורדנציה (ב')

תקציר

בתוך החומר הספרותי הרב בכתב היהודי קטן יחסית חלקו של הכתב הרהוט והוא נדון עד כה בעיקר בשולי הדיונים בכתב היהודי ככלל. לעומת זאת, רוב החומר הלא ספרותי ממדבר יהודה נכתב בכתב היהודי הרהוט. פענוח של טקסטים בכתב רהוט מעמיד קשיים מיוחדים על שום שתי תכונות בולטות של כתב זה. האחת היא ריבוי גוני-צורה של כל אות מאותיות האלפבית ולעומת זאת הידמות של אותיות זו לזו. התכונה השנייה היא כתיבת צירופי אותיות או, במקרים קיצוניים, מלים שלמות, בלי הרמת הקולמוס ממצע הכתיבה, לעתים קרובות תוך ויתור על הקווים הייחודיים של כל אות ואות. כל זה מאלץ את הקורא לנסות ולפענח את הכתוב לא על פי האותיות לבדן אלא אף לפי ההקשר התוכני. קריאת טקסטים בכתב רהוט דורשת נסיון ואימון בצד ניתוח שיטתי ועיקוב קפדני אחרי פרטי הצורות. לעתים נותרים חילוקי דעות בין החוקרים לגבי קריאות מסוימות ובמקרים בודדים אף קרה שטקסט שלם לא נתפענח חרף נסיונות חוזרים ונשנים של חוקרים שונים, בהיותו כתוב בכתב רהוט במידה יתרה.

פענוח נכון של טקסטים ותיארוך של תעודות בלתי מתוארכות הם למעשה מן המטרות העיקריות של חקר התפתחות הכתבים השונים. אוצר המילים של התעודות הוא חלק מן המילון של הלשון. קריאות שגויות עשויות להכניס למילון מלים או צורות דקדוקיות שאינן קיימות. חוקרי הלשונות והטקסטים הקדומים, חוקרי ספרות קדומה והסטוריונים אינם תמיד מודעים לבעיות הכרוכות בקריאת תעודות קדומות ושואבים את החומר מן התעתיקים. לפיכך יש להזהר בפרסום התעתיקים ולהזהיר את הקוראים מפני קריאות לא ודאיות שעשויות להיות להן השלכות על מחקרים בתחומים שונים.

הספר עוסק בתעודות הארמיות והעבריות שבכתב רהוט ממדבר יהודה מן ההיבט הפליאוגרפי (התפתחות הכתב), ומן ההיבט האפיגרפי (קריאת הטקסטים).תיאור הכתב כרוך בניתוח יסודי של האותיות לרכיביהן ועיקוב אחר אופן התרהטותן.