"אז עוד ידעתי לכתוב מכתבים יפים מאוד. מן המכתבים שלי נוצרו בהדרגה חנויות קינמון".
ברונו שולץ
מכתבים עשויים להיות ביטויים ספונטניים של חיפוש הכותב אחר משמעות, פדות וזהות. כאלה הם מכתבי ברונו שולץ, מן הרגישים שבסופרים האירופאים-היהודים והמיוסרים שבהם. במבחר המכתבים הזה, המתפרסם כאן לראשונה בעברית בתרגומה של מרים בורנשטיין ובעריכתו של יעקב גולומב, מביע שולץ את מחשבותיו הכמוסות ביותר באופן הנוקב ביותר. מכתבים אלה היו לו עורק חיים חיוני שחיבר בין עירו הנידחת דרוהוביץ' ובין המרכזים התרבותיים והספרותיים הסוערים של פולין שבין שתי מלחמות העולם. הצורך הנואש של שולץ לזכות בהכרה ציבורית מהדהד בהם, יחד עם תחושה עזה של בדידות ותלישות קיומית. מכתבים אלה יכולים להיקרא כיצירות אמנות בפני עצמן, ויש בהם כדי להאיר באור חדש את יצירתו של שולץ על מסתריה ונבוכותיה.
בספר שולבו כמה מציוריו המרהיבים ומבחר מרשימות הביקורת שכתב ופרסם. בקריאתן מתגלה שולץ כמבקר נוקב, קשוב ורגיש. לעתים קרובות, רשימותיו הביקורתיות אינן מדברות רק על היצירות שביקר, אלא משקפות בראש וראשונה את אישיותו של הכותב. שולץ חושף בהן, על פי רוב באופן לא-מודע, את אותיותיה הסמויות יותר של אישיותו ואת רזי אמנותו ואמנות חבריו.
וואלה, "מכשף השבט של הגטו" מאת: יהונתן מרוז, מאי 2024
"מפעם לפעם, במהלך הקריאה בקובץ המכתבים של ברונו שולץ, מצאתי את עצמי לוחש לו אל הדף שהכל יהיה בסדר" - ידיעות אחרונות - 7 לילות, "שארית הפלטה ששרדה", מאת עמיחי חסון, ספטמבר 2023
כאן-תרבות, "מה שכרוך", יובל אביבי ומיה סלע משוחחים עם מרים בורנשטיין, אוגוסט 2023
הארץ - ספרים, "בסימן שעון החול", מאת עפרי אילני, אוגוסט 2023
הארץ - ספרים, "הנבחרים", מאת מאיה בקר, יולי 2023
הארץ - תרבות וספרות, "רימיתי את העולם באיזו הברקה, אבל באמת אין בי כלום", יולי 2023
גלי צה"ל, "ספרים רבותיי, ספרים", ציפי גון גרוס משוחחת עם יהונתן נדב, יוני 2023