ספר זה נועד לשמש מבוא בלשני מקיף ומעודכן לימינו ללשון העברית בתחומי תורת ההגה ותורת הצורות. הוא נולד כמהדורה שנייה של הספר "דקדוק הפה והאוזן" שיצא לאור במחנה העצורים במזרח אפריקה בשנת 1947, במהדורה חדשה זו נכללו העניינים שנדונו במהדורה הראשונה, אבל חלו שינויים בגישה אליהם ונוספו עליהם הסברים חדשים שלא היו אז.
אני זוכר את הרושם האדיר שעשה אז ספר דקדוק צנום שפרסם עוזי אורנן, מראשי וראשוני ה"עברים". הספר, "דקדוק הפה והאוזן", הראה לנו פתאום שמי ששפתו הטבעית עברית איננו זקוק לכל הכללים הנוקשים של הדקדוק שנוצר בדורות שבהם העברית היתה שפה "מתה". די לך להאזין לצלילים היוצאים מפיך, כדי לדעת איך לנקד, ומה השורש והבניין, הגיזרה וההטיה וכל שצריך לדעת. (זאב גלילי, מתוך הטור המקוון)
הארץ - מכתבים למערכת, "איפה ישנם עוד אנשים", מאת: אוריאל לנדאו, נובמבר 2022
Higher Hebrew Education, מאת אסתר רייזן, אוגוסט 2018
"... לפנינו ספר ללימוד הדקדוק העברי הכתוב בבהירות מעוררת השתאות ומכיל הסברים יפים, שיכולים להביא תועלת בהוראת הדקדוק והניקוד התקני לסטודנטים מישראל. טוב שהמחבר ערך מחדש את ספרו, עדכנו ושילב בו יסודות בלשניים מודרניים. כדברי המחבר, הספר אכן מאפשר לימוד מעניין של התחום, ומבחינה זו הוא משיג את מטרתו." - Higher Hebrew Education Vol. 19, מאת: נמרוד שטיל, מאי 2017
קתרסיס, מאת: משה פלורנטין, נובמבר 2016
הארץ, ספרים, צביה ולדן, אוקטובר 2016
רשת ב, "מה יהיה", ראיון של עוזי אורנן אצל יואב גינאי, ינואר 2016