לפני מותו הורה פרנץ קפקא למקס ברוד לשרוף את כל הכתבים הנותרים אחריו. ברוד, לא זו בלבד שלא קיים את בקשת חברו, אלא שב-1939 לקח איתו את כתבי היד של קפקא והביא אותם לארץ ישראל. מאז הקדיש את שארית חייו לעריכת הכתבים ולהפצתם. בעצם הבגידה בצוואת חברו הוא הציל את מורשת קפקא מכיליון.
בספרו המשפט האחרון של קפקא מתאר בנימין באלינט את הקרב על כתבי היד הללו בין הטוענים לבעלות עליהם ואת ההליך המשפטי השנוי במחלוקת שהתנהל סביבם. זהו דין וחשבון מרתק, המעורר דילמות משפטיות, אתיות ופוליטיות. בה בעת זהו דיוקן ביוגרפי של גאון ספרותי וסיפורן של שתי מדינות, ישראל וגרמניה, המבקשות להתמודד עם טראומות העבר שלהן באמצעות התביעה לבעלות על מורשתו של הסופר המודרניסט הדגול.
המשפט האחרון של קפקא זכה בפרס "ספר השנה" של האקונומיסט ובפרס סמי רוהר לשנת 2020.
"מרתק ועמוק, מציג באור חדש לא רק את גדול הסופרים במאה העשרים ואת גורל כתביו, אלא גם את שאלת הבעלות על יצירת האמנות".
ניקול קראוס
"באלינט משלב באלגנטיות תמונות מבית המשפט ופרקים מתוך הביוגרפיה של קפקא והתרבות שנוצרה לאחר מותו. הוא מבליט את הפרדוקסליות של ההליך המשפטי שהתיימר לקבע את הזהות של הסופר השנוי במחלוקת, ה'מוקצה' האולטימטיבי. [...] הקוראים את הפרוזה המוקפדת והאירונית של באלינט יתאהבו בקפקא ויתייראו מפני החוק".
האקונומיסט
וואלה, "בכניסה לתערוכה של קפקא חילקו שוקולדים בצורה של ג'וקים. אוי פרנץ, כמה שהיית שונא את זה!", מאת עמית סלונים, דצמבר 2024
כלכליסט, שירי לב-ארי, ספטמבר 2024
יקום תרבות, פרנץ קפקא בין מקס ברוד לבנות הופה וגורל “המשפט”, אוגוסט 2024
סרוגים, "משפט שנוי במחלוקת", מאת: אפרים ב"ק, יולי 2024
מקור ראשון - שבת, "חצי טלה חצי חתול", מאת: יאיר שלג, יולי 2024
כאן רשת ב, "מגזין שבת", רון נשיאל משוחח עם בנימין באלינט, יוני 2024
סלונט, גדולתו הבלתי נתפסת של קפקא, מאת: אורציון ברתנא, יוני 2024
הארץ - גלריה, "של מי השורה הזאת", מאת שני פוקר, אפריל 2024