מבצע סוף שנה
>זהויות במדים
מידע נוסף
מו"ל:
בשיתוף:
  • ספריית אשכולות, מכון לוי אשכול
שנה:
2006
דאנאקוד:
45-680000
ISBN:
965-493-2427
עמודים:
260
שפה:
מהדורה:
שניה 2006
משקל:
450 גר'
כריכה:
רכה

זהויות במדים

גבריות ונשיות בצבא הישראלי

תקציר

'גבר גבר' - צ.ה.ל הוא הזירה בה מעוצבות הזהות הגברית והנשית המלווה כל מי ששירת בצבא למשך כל חייו.

גבריות, כמו נשיות, היא דימוי או אידאל שהכול מכירים אך איש אינו יכול להגדירה במדויק. האם גבר הוא החייל הממושמע, המיומן בשליטה עצמית ופועל בקור רוח תחת אש הקרב, או גבר הוא מי שלא מקבל הוראות מאף אחד? האם הלוחם נושא הנשק היודע להרוג ומוכן להיהרג למען המדינה מגלם את הגבריות, או זה המפרנס את משפחתו? האם רק זכרים יכולים להיות גברים?

אין כמובן גבריות אחת: זהויות מגדריות הן 'קטגוריות מומצאות' המתפתחות בנסיבות חברתיות והיסטוריות ייחודיות ומשתנות תדיר. ועדיין, תפיסות של הגבריות ממלאות תפקיד חשוב בעיצוב החיים החברתיים והמוסדות המנהלים את חיי היום יום של כולנו.

הספר זהויות במדים: גבריות ונשיות בצבא הישראלי בוחן את הזהויות המגדריות הנבנות במוסד שנחשב לגברי מכול - הצבא. באמצעות ראיונות ושיחות עם חיילות וחיילים, המחברת בוחנת לעומק ארבע קבוצות: חיילים קרביים, חיילים בתפקידי צווארון כחול, חיילות בתפקידים 'גבריים' וחיילים בתפקידי צווארון לבן. בניגוד להנחה הרווחת הרואה קשר אחיד בין צבא לבין גבריות, המחברת מראה כי בצבא מתגבשות זהויות גבריות מגוונות, הנבדלות על פי ההקשר המעמדי, האתני, המגדרי והתעסוקתי של החיילות והחיילים. אולם למרות הגיוון הרב, כל הזהויות בצבא מעוצבות מתוך דיאלוג עם דמותו הדומיננטית של החייל הקרבי - דיאלוג שחיקוי ודחייה משמשים בו בערבוביה. החייל הקרבי, הנתפס כמגלם הגבריות הדומיננטית והאזרחות הטובה, ניצב אפוא בראש 'פירמידה' של זהויות המשקפת את המבנה הריבודי של החברה בישראל.

המסע במסלולים המורכבים של בניית הזהות הקרבית והזהויות הצבאיות המתעצבות ביחס אליה, חושף את הכוחות המעצימים את המיליטריזם הישראלי, כמו גם את הכוחות המערערים עליו ומאתגרים אותו.

הספר יוצא בשיתוף עם ספריית אשכולות וספריית מגדרים, הוצאת הקיבוץ המאוחד.

ביקורות ועוד

YNET יהדות, "הולכות נגד הזרם", מאת: טלי פרקש, מאי 2023
The Marker, "אל תשלח ידך אל הנער", מאת: עמרי זרחוביץ, ספטמבר 2017 
"מתקפת הנשים הגבריות על צה"ל, מונהגת על-ידי הקרן החדשה לישראל ושדולת הנשים, כאשר קצינים בכירים כמו גם החיילות והקצינות, נעשים שלא ברצונם, ולפעמים שלא בידיעתם, אמצעים למימוש האג'נדה של "צוות המגדר" בראשות ד"ר אורנה ששון-לוי כפי שכתבה בספרה 'זהויות במדים', בו קראה להחלשת הצבא ומרכזיותו בחברה הישראלית..." - NEWS1, מאת: משה חסדאי, פברואר 2014
מערכות, מאת: אורנה ששון, יולי 2013
בשבע, חגית רוטנברג, נובמבר 2010
סוציולוגיה ישראלית, 19 (י'1), מאת תמר כתריאל
מעריב שבועון, מאת: אדם ברוך, ספטמבר 2006
קשת החדשה, 30 יולי, 2006
הארץ, "מה עושה הצבא חוץ מאשר להילחם", מאת : יהודה שנהב, 2 באוגוסט 2006
הארץ, תרבות וספרות, "שם האב הוא "בנינו האמיצים" מאת: יצחק לאור, 18 באוגוסט 2006
הצופה, "קרבי זה הכי, אחי?", מאת: גלעד סרי לוי, נובמבר 2006
ידיעות אחרונות, מאת: אפרת מישורי,  דצמבר 2006