ימים אחרונים למבצע סוף שנה! שימו לב: עקב ספירות מלאי, הזמנות שיתקבלו ב-29-31.12.2024 יטופלו ויישלחו בתחילת 2025. צוות מאגנס מאחל חנוכה שמח ומואר!
מבצע סוף שנה
>מדברים שתיקה
מידע נוסף
מו"ל:
שנה:
2014
דאנאקוד:
45-351095
ISBN:
978-965-493-769-6
עמודים:
520
שפה:
משקל:
950 גר'
כריכה:
רכה

מדברים שתיקה

עיון בלשני בשתיקה כאמצעי הבעה

תקציר
הדיבור נתפס, ברגיל, כאמצעי הקשר והתקשורת המרכזי (ואפילו) הייחודי של האדם. היעדר דיבור במהלך תקשורת נתפס כריק, פרי תקלה לשונית, כקטיעה של הקשר או כרקע לו (כדף הלבן לאותיות השחורות שכאן). אך מסתבר שכשם שיש דיבור שהוא חסר תוכן – יש שתיקה שהיא אמצעי שיתוף להבעה משמעותית.
הספר המוקדש לשתיקה כאמצעי הבעה ("השתיקה המדברת"): שתיקה כאשר "אלף מילים לא תבענה" או "אין מילים" ולא כאשר "אין לי מה לאמר". יש סוגים שונים של היעדר דיבור: דממה והפסקה שהם מחוץ לאינטראקציה (לא-מילוליים); הלא-נאמר והדיבור הריק וכך גם ההשתקה. "השתיקה המדברת" היא פרי בחירה של הדובר (בתורו, לא המאזין שתפקידו להאזין) להשתמש במסמן נעדר קול כאמצעי להבעה מילולית. שתיקה זו משמשת אותו בתוך האינטראקציה התקשורתית יחד עם הדיבור – המילים – או לצדן לשם העברת מסר, שיתוף רגשי, הפעלת האחר, כמו גם כאמצעי פואטי-אסתטי, כאמצעי מטה-לשוני לתהלוך שיח ודיבור (בשתיקה) וכפונקציה נסיבתית תרבותית (נימוס, מנהגים, אבלות ואבדן, קדושה, טאבו, שואה וכדומה). 
הספר מציג שתיקה מדברת זו מכל היבטיה: התפקידים הלשוניים שהיא יכולה למלא; התכנים המגוונים שהיא מביעה, והצורות שלה – צורות שבהיותה היא עצמה חסרת מימוש (היעדר דיבור) הדיבור משמש לה רקע ומבשר אותה. סיום הספר בהצבעה על תרומת העיון בשתיקה לחקר הלשון האנושית בכלל. 
ניתוח והסבר דוגמות השתיקה עושה שימוש בכל רובדי הלשון וסוגותיו: טקסטים קאנוניים ואחרים, מקרא, ספרות יפה, תעמולה ופרסומות, סרטים, שיח בין-אישי ושיח פומבי עכשוי, הקשרים משפטיים, והקשרים קליניים (פסיכותרפיה, הפרעות תקשורת וכד').
הספר מכוון לחוקרים, אנשי מקצוע, סטודנטים ומשכילים המתעניינים בשפה כשלעצמה וכאמצעי, סימפטום ותקשורת. זהו ספר יסוד לכל מי שנוגעים באופן ישיר או עקיף בשתיקה.
ביקורות ועוד
לשוננו"כל ימי גדלתי בין החכמים ולא מצאתי לגוף טוב אלא שתיקה", מאיה פרוכטמן, מרץ 2017
"לספר מצורפת רשימה ביבליוגרפית מועילה (אדירת ממדים). ׳מדברים שתיקה׳ הוא ספר מעולה לחוקרי הלשון ואוהביה. מומלץ בחום!" - על מקרא, הוראה וחינוך, מאת: ד"ר לאה מזור, נובמבר 2015
"...השתיקה היא אמצעי תקשורת, היא מעבירה מסרים ולעיתים קרובות האפקט שלה על השיח גדול מן המילים הנאמרות."NRG, הזירה הלשונית, מאת: רוביק רוזנטל, אפריל 2015
"...בטרם אותו דיון ממוקד בשתיקה המדברת, בתיחום סוגי שתיקה (פרק 1) המשתרע על כ-80 עמודים, מוצגות כאן דוגמאות ומובאות מעולם הספרות, השירה, ספרי קודש, המוזיקה, הפרסום, הפסיכולוגיה, חוק ומשפט, ועוד, המהווות דגימה נפלאה של -התרבות בה אנו חיים. עבודתה של מיכל אפרת מתכתבת הן עם שירה אוניברסלית והן עם יצירותיהם של משוררים עבריים. העושר של "נכסים רוחניים" המוצע לנו בפרק ראשון, בעל ערך בפני עצמו, חורג הרבה מעבר לאופק המחקר הבלשני ומעמיד את הספר על עמודי יסוד איתנים."מתוך ערב השקה לספר, מאת: יוסף זלצמן, אפריל 2015
קול ישראל, רשת ב, ראיון עם ענת דולב, פברואר 2015
לונדון את קירשנבאום, ינואר 2015
ערב חדש, אפריל 2015