פרופ' שמואל קולניקוב ז"ל ( 2014)
שקולניקוב נולד ב-1941 בברזיל לשבע קופרשטיין והמשפטן עו"ד ישראל שקולניקוב. החל בלימודי כימיה באוניברסיטה העברית ולאחר שנה עבר לפילוסופיה. ב-1964 השלים את לימודיו לתואר ראשון יחד עם תעודת הוראה. היה מתלמידיו האחרונים של שמואל הוגו ברגמן. ב-1967 השלים תואר שני בהצטיינות יתרה בפילוסופיה, נושא התזה "On the epistemological significance of Plato’s theory of ideal numbers" בהנחיית שלמה פינס. בשנים 1969-1971 למד לימודים קלאסיים בקינגס קולג' באוניברסיטת קיימברידג' באנגליה. נושא הדיסרטציה ‘Plato’s method of hypothesis in Plato’s middle dialogues’ בהנחיית ברנארד ויליאמס.
בשנים 1974-2010 היה חבר סגל בחוג לפילוסופיה ובחוג לפילוסופיה של החינוך בביה"ס לחינוך של האוניברסיטה העברית. ב-1989 היה חבר מייסד של אגודת אפלטון הבינלאומית ובשנים 1998-2001 כיהן כנשיא האגודה. בשנים 1973-1991 היה חבר ויו"ר ועדת התכנון ללימודי פילוסופיה בתיכון. היה מרצה אורח באוניברסיטת הרווארד, אוניברסיטת קיימברידג', אוניברסיטת טורונטו, אוניברסיטת קליפורניה באירוויין, אוניברסיטת סאן פאולו.
תחומי המחקר בהם עסק רחבים וכוללים: פילוסופיה יוונית, פילוסופיה יהודית בימי הביניים והיחס שלה לפילוסופיה יוונית, פילוסופיה של החינוך, הומניזם בחינוך, הכשרת מורים והוראת פילוסופיה בתיכון. חלק נרחב ממחקריו מוקדש לאפלטון. המתודה הפילוסופית בה הוא משתמש היא "למצוא את ההנחות שעליהן מושתת השכנוע העמוק של אפלטון בדבר הנורמטיביות של התבונה ובדבר הפילוסופיה כדרך חיים". שקולניקוב הדגיש את "החשיבות המכרעת של המתודה הדיאלוגית ושל האירוניה בצורותיה השונות...לצד דרישתו הבלתי מתפשרת של אפלטון לבסיס אונטולוגי איתן." הנושאים בהם עסק במחקריו על אפלטון הם: "מעמד הלוגוס ותפקיד האירוניה, המתודה ההיפותטית, שאלות בתורת ההכרה ובמטפיזיקה של אפלטון, מושג האהבה ויחסו למתודה ההיפותטית, תורתו המאוחרת ותורת הטבע של אפלטון, תורת הלשון, תפיסתו את החינוך, תורתו המדינית והשקפתו על הטרגדיה."
שקולניקוב כתב ערכים רבים באנציקלופדיה העברית בנושאים של פילוסופיה קדם-סוקרטית והפילוסופיה היוונית, ופיתח יחד עם אלעזר וינריב את הקורס באוניברסיטה הפתוחה על פילוסופיה יוונית.
שקולניקוב היה נשוי לפרופ' חנה שקולניקוב, חברת הסגל הבכיר בחוג לאמנות התיאטרון באוניברסיטת תל אביב
(תוכן זה הועתק מאתר ויקפדיה)